Βιογραφία: Germain Henri Hess





Ο Germain Henri Hess (7 Αυγούστου 1802 – 30 Νοεμβρίου 1850) ήταν Ελβετο-Ρώσος χημικός και γιατρός που διατύπωσε το νόμο του Hess, μια πρώιμη αρχή της θερμοχημείας.

Ο Ηess γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης και το 1805 μετακόμισε την οικογένεια στη Ρωσία για να εργαστεί ως δάσκαλος σε μια πλούσια οικογένεια. Η ελβετικής καταγωγής μητέρα του ήταν επίσης δασκάλα και ο Hess είχε το πλεονέκτημα να μάθει γερμανικά και γαλλικά στο σπίτι. 

Το 1817, η οικογένειά του μετακόμισε στο Dorpat της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (τώρα Tartu, Εσθονία), όπου πήγε σε ιδιωτικό σχολείο για δύο χρόνια και στη συνέχεια στο Dorpat Gymnasium, το οποίο τελείωσε το 1822. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Hess σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Dorpat. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τμήμα χημείας ήταν υπεύθυνο για τα μαθήματα Χημείας των τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής και ο καθηγητής Gottfried W. Osann έδινε τις διαλέξεις στα γερμανικά (προφανές πλεονέκτημα για τον Hess). Υπό την επίβλεψη του Osann, ο Hess έκανε χημικές αναλύσεις, αλλά είχε επίσης ενδιαφέρον για τις διαλέξεις του καθηγητή Φυσικής Georges-Frédéric Parrot και του καθηγητή Ορυκτολογίας Moritz von Engelhardt. Ο Hess αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Dorpat λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα ιατρικής με τη διατριβή του με τίτλο Something about Curative Waters, Especially They in Russia. 

Πήρε το πτυχίο του γιατρού το 1825. Με αίτηση των καθηγητών Osann και Engelhardt, ο Hess στάλθηκε στη Σουηδία, για να επισκεφθεί τον Σουηδό χημικό Jöns Jakob Berzelius. Μετά από αυτή τη συνάντηση, στράφηκε μια για πάντα στη χημεία. Κατά την επιστροφή του στη Ρωσία,  συμμετείχε σε μια αποστολή για να μελετήσει τη γεωλογία των Ουραλίων προτού διοριστεί γιατρός στο Ιρκούτσκ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς εκείνης της εποχής, οι νέοι γιατροί έπρεπε να ασκούν το επάγγελμα σε μια ρωσική συνοριακή πόλη μετά την αποφοίτησή τους. Πήγε στο Ιρκούτσκ τον Αύγουστο του 1826.


Το 1830, ασχολήθηκε με τη χημεία με πλήρες ωράριο, ερευνώντας και διδάσκοντας, και αργότερα έγινε επίκουρος καθηγητής Χημείας στην Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης. Η πιο διάσημη εργασία του, που περιγράφει τον νόμο του για τη θερμοχημεία, δημοσιεύτηκε εκεί το 1840.Η αρχή του, πρόγονος του πρώτου νόμου της θερμοδυναμικής, ονομάστηκε νόμος του Hess. Δηλώνει ότι σε μια σειρά χημικών αντιδράσεων, η συνολική ενέργεια που αποκτάται ή χάνεται εξαρτάται μόνο από την αρχική και την τελική κατάσταση, ανεξάρτητα από τον αριθμό ή τη διαδρομή των βημάτων. 



Ο νόμος του Hess προανήγγειλε τη διατύπωση του πληρέστερου νόμου της διατήρησης της ενέργειας και προετοίμασε τον δρόμο για την ανάπτυξη της χημικής θερμοδυναμικής στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Αμερικανό φυσικό Josiah Willard Gibbs.

Όπως οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του, ο Hess ήταν κυρίως ένας πειραματικός χημικός που ενδιαφερόταν για την ανακάλυψη και την ανάλυση νέων ουσιών. Ωστόσο, ανέπτυξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για θεωρητικές έρευνες. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε πώς η χημική συγγένεια σχετίζεται με τη θερμότητα στις χημικές αντιδράσεις. Τα πειράματά του σε διάφορες ένυδρες ενώσεις θειικού οξέος έδειξαν ότι η θερμότητα που απελευθερώθηκε όταν σχηματίστηκαν ήταν πάντα η ίδια, είτε οι αντιδράσεις προχωρούσαν απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσων (1840). Ο Hess διατύπωσε έτσι μια ειδική περίπτωση διατήρησης της ενέργειας δύο χρόνια πριν ο Julius Robert von Mayer δηλώσει μια γενικότερη αρχή, το 1842.

Η έρευνα του Hess για τα ορυκτά περιελάμβανε την ανάλυση του τελλουριδίου του αργύρου (Ag2Te), το οποίο ονομάστηκε hessite προς τιμήν του.  

Μετά από αυτές τις δύο μεγάλες ανακαλύψεις, ο Hess άσκησε επιρροή στην ανάπτυξη της χημείας στη Ρωσία. Το βιβλίο του Osnovania Chistoy Khimii (Βασικές αρχές της καθαρής χημείας) πέρασε από επτά εκδόσεις και παρέμεινε το τυπικό ρωσικό εγχειρίδιο για προπτυχιακή χημεία μέχρι το 1861. Ο Hess δραστηριοποιήθηκε ως δάσκαλος και μέντορας νέων επιστημόνων, έως ότου η κακή κατάσταση της υγείας τον ανάγκασε να συνταξιοδοτηθεί, το 1848 .Ο Χες πέθανε το 1850, σε ηλικία 48 ετών, στην Αγία Πετρούπολη. Τάφηκε στο λουθηρανικό νεκροταφείο Smolenskoe.


INFOGRAFIC πάτα εδώ για να το δεις